Kosmoksen
maailma

Ravintola Kosmos on loistanut kiintotähtenä Helsingin ravintolataivaalla jo lähes sadan vuoden ajan. Monet ravintolat ovat tähtien lailla syttyneet ja sammuneet sen ympärillä, mutta oman maailmansa luonut Kosmos sykkii edelleen elämää aivan Helsingin sydämessä.

Elokuun 6. päivä vuonna 1924 ovensa avannut Kosmos on perheyritys, jossa on palveltu asiakkaita jo neljän sukupolven ajan. Ravintolan sisustus, rennon huomaavainen palvelu ja klassisen eurooppalainen gastronomia ovat säilyneet entisellään vuosikymmenestä toiseen. Kosmoksen perheeseen on aina kuulunut myös pitkään talossa viihtynyt henkilökunta. Eteispalvelun
tehtävät ovat siirtyneet isältä pojalle ja ammattitaitoaan pisimpään salissa ja keittiössä hioneet kosmoslaiset ovat luoneet elämyksiä asiakkailleen yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

Vuosikymmenien ajan ovat Kosmoksen maailmankaikkeuteen saapuneet myös uskolliset kanta-asiakkaat. Ravintolan tunnelmasta ja perinteisestä ravintolaruoasta ovat nauttineet niin presidentit, taiteilijat, liike-elämän edustajat kuin opiskelijat ja aitoa helsinkiläistä ravintolaelämää etsivät matkailijat.

Ravintola Kosmoksen historia on täynnä muistoja eletystä elämästä, unohtumattomista ihmisistä ja hyvästä ruoasta. Tärkeintä ovat tietysti aina olleet asiakkaat sekä Kosmoksen alkuperäinen, mutkaton ja avarakatseinen liikeidea: palvella ”tasapuolisesti rikkaita ja köyhiä, sivistyneistöä ja tavallista kansaa”.

Tervetuloa!

IRINA HEPOLAMPI & KIIRA HEPOLAMPI

HISTORIA

Perheyrityksenä ruokasali, ruokala,
  kulttuurikapakka, ravintola…

Kosmoksen tarina alkoi, kun Yrjö Tedor Lindfors perusti vuonna 1924 Kosmos ruokasalit nimisen ravintolan Vladimirinkadulle. Suomessa vallitsi kieltolaki, mutta modernille, tasokkaalle ja silti kohtuuhintaiselle ruokaravintolalle oli Helsingissä kysyntää ja Kosmos ruokasalit sai heti suuren suosion etenkin Ylioppilaiden parissa.

Vuosikymmenen vaihteen maailmanlaajuisen laman hellittyä alkoi uusi aika; Vladimirinkatu vakiintui Kalevankaduksi, Lindfors suomennettiin Hepolammeksi, ja kieltolaki kumottiin vuonna 1932. Suomen kasvavan hyvinvoinnin ja vaurastumisen myötä ravintolan kansoittivat liikemiehet, juristit, taiteilijat, virkamiehet ja jopa virkanaiset.

Yrjö Hepolammen jälkeen liikkeen johtoon asettui hänen puolisonsa Aino Hepolampi, josta näin tuli yksi kaupungin harvoista naispuolisista ravintoloitsijoista. Sota-aika elintarvikesäännöstelyineen oli ravintoloille vaikeaa aikaa. Aivan jatkosodan loppuvaiheessa vuonna 1944, Kosmos kuitenkin pakkovuokrattiin Saksan armeijan käyttöön, ja salissa hyvin viihtyneet upseerit toivat kaivattuja tuloja ravintolan tyhjään kassaan.

Rauhan jälkeen pitkiä lounaita syötiin jälleen
ryyppyjen ryydittämänä ja punssin sekä konjakkien jälkeen
jatkettiin ajalle leimallisilla grogeilla.

Alkon moralistisesti värittyneessä kamppailussa alkoholinkulutuksen hillitsemiseksi ja ravintola-anniskelun rajoittamiseksi Kosmoskin sai vakavia nuhteita väkijuomien liian suuresta osuudesta ravintolan myynnissä.

Ruokalistalla vakiosuosikkeina pysyivät pitkään vasikanseläke Oscar, porsaankyljys Robert sekä käristetty lohi ja tartarkastike. Uusien ruokakulttuurien tultua tutuiksi suomalaisten lisääntyneen matkailun myötä, ne saivat pikkuhiljaa rinnalleen uusia kansaivälisiä tulokkaita kuten paellan, chop sueyn ja cannellonit.

Asiakaskuntaan olivat 1950-luvulla liittyneet lehtitalojen toimittajat sekä kuvataiteilijat, 60-luvulla Kosmoksen valtasivat kirjailijat ja vasemmistoradikaalit. ”Paremmat” kirjailijat joivat konjakkia muiden tyytyessä viiniin. Kosmoksesta tuli kulttuurikapakka. Tällöin myös tehtiin ravintolan ensimmäiset monista taidehankinnoista ja vuosien mittaan ovat asiakkaat saaneet nauttia mm. boheemitaiteilijana tunnetun ”Pikku-Olli” Martikaisen, Juhani Harrin, Alvar Gullichsenin, Miina Äkkijyrkän, Martti Aihan, Olli Pajulahden ja Sirkku Ala-Harjan maalauksista, veistoksista ja ääniteoksista.

Vuosikymmenten saatossa ovat pöytäliinat, kokolattiamatto, kattokruunujen varjostimet ja kukkalaatikot tuoneet interiööriin oman lisänsä, mutta pääpiirteissään ruokasalin sisustus on säilynyt alkuvuosien asussa, jonka loivat arkkitehtiylioppilas Arvo Aalto, huonekalusuunnittelija Einari Kyöstilä ja helleenisaiheiset looshien päädyt veistänyt Eino Räsänen. Veistoksellinen ulkoterassi ja uudistettu eteistila ovat Stefan Lindforsin 2000-luvulla suunnittelemia ja salin sisustuksen varovaisia uudistuksia on puolestaan valvonut Kaisa Blomstedt.

Yhteystiedot

Ravintola Kosmos
Kalevankatu 3
00100 Helsinki

Avoinna

Ma-pe: 11:30 – 24:00
La: 16:00 – 24:00 (kiinni 29.3.-1.4.)
Keittiö sulkeutuu 23.00
(09) 647 255
kosmos@kosmos.fi