Klassinen ranskalainen keittotaito sekä niin ruotsalaiset kuin
venäläisetkin vaikutteet ovat sulautuneet Kosmoksen pitkän
historian aikana aidoksi ”helsinkiläiseksi keittiöksi”.

Kosmoksen oma ruisleipä leivotaan 75 vuotta vanhaan juureen ja kaikki kastikkeet valmistetaan

perinteitä kunnioittaen itse keitettyihin liemiin. À la carte -listan pysyviä annoksia ovat suomalaisen

ruokakulttuurin klassikot blineistä paistettuihin silakoihin ja wieninleikkeeseen. Suosituslistalle

nousevat vuorollaan Kosmoksen keittiötiimin vuodenaikojen mukaan suunnittelemat uudet

annokset ja niistä suosituimmat päätyvät myöhemmin à la carte -listan vaihtuviksi annoksiksi.

Menussa suosituslistan annokset on yhdistetty kokonaisuudeksi niitä makua täydentävien viinien

kanssa. Kaikkien listojen annokset ovat saatavilla myös lounasaikaan, päivittäin vaihtuvan lounaslistan

lisäksi.

SUOSITUSLISTA

Vuohenjuustolla kuorrutettu tartarpihvi ja briossia

14 €

 

Kirkasta kasviskeittoa ja hernekreemiä

14 €

 

Paahdettuja tatinlakkeja, tiristettyä kukkakaalia ja kauden

kasviksia sekä kapris-yrttijogurttikastiketta

16 €

2014 Cuvée 8, Domaine Pfister, Alsace

75 cl 58 € / 12 cl 9,30 €

 

Suolapedillä paahdettua siikaa, primöörejä ja yrtti-limetti-sitruunavoita

28 €

2015 Pouilly-Fumé Dezat, Andre Dezat et Fils, Loire

75 cl 57 € / 12 cl 9,20 €

 

Sienillä ja purjolla täytettyä vasikanfileetä, savustettua

varhaisperunaa ja paprikasabayonkastiketta

28 €

2011 Château de Minière, Bourgueil, Loire

75 cl 61 € / 12 cl 9,80 €

 

Matcha tiramisu ja marsalalla marinoituja marjoja

10 €

2004 Auslese Röttgen, Heymann-Löwenstein, Mosel

8 cl 14,10 € / 4 cl – 7,05 €

À LA CARTE

Alkuruokia

 

Mätiä, smetanaa ja sipulia, blini tai paahtoleipää

22 €

 

Silliä à la russe

14 €

 

Silliä à la russe on säilyttänyt suosionsa
ruokalistalla aivan ravintolan alkuajoista lähtien.
Klassinen venäläinen silli antaa juuri sillin oman
maun nousta pääosaan ja sopii nautittavaksi
niin kesällä kuin talvellakin.

 Lohipastramia, punajuuricarpacciota ja parmesaania

15 €

 

Suomalainen antipasto – silakkaa, lohta, metsäsienisalaattia,

graaviporoa ja Viinitarhurin juustoa

15 €

 

Graavia poroa ja balsamicolakkoja

15 €

 

Paistettua kampasimpukkaa, belugalinssisalaattia ja

tomaattimajoneesia

16 €

 

Talon kasvissalaattia – paahdettua punajuurta, marinoitua sipulia,

pinjansiemeniä, rukolaa, päärynää, vuohenjuustokastiketta ja

talon rusileipäkrutonkeja

12 € / 16 €

 

Juustolla kuorrutettuja etanoita ja valkosipulia

15 €

Keittoja

 

Borssikeittoa ja smetanaa

14 €

 

Korvasienikeittoa

14 €

 

Kermaista hummerikeittoa

14 €

Liharuokia

 

Sokerisuolattua ankanrintaa,

omena-selleripyreetä ja vadelmasiirappia

25 €

 

Karitsanmunuaisia, sherrykastiketta ja

artisokka-spelttoa

20 €

 

Kateenkorvaa ja kateenkorvamakkaraa salvialla

maustettua tattikastiketta, paahdettua sipulia ja

paistettua spelttiä

27 €

 

Kateenkorvaa ja kateenkorvamakkaraa salvialla
maustettua tattikastiketta, paahdettua sipulia ja
paistettua spelttiä on perinteitä kunnioittava annos.
Miedon täyteläisen makuinen kateenkorva on ollut
ruokalistalla halki vuosikymmenien monella eri
tavalla valmistettuna, nyt myös makkarana.

 Wieninleike ja perunamuhennosta

28 €

 

Wieninleike ja perunamuhennosta valmistetaan
klassiseen tapaan aina aidosta vasikanlihasta ja
saa sekä leivityksensä että rapean paistopintansa
à la minute – vasta viime hetkellä.

Yön yli haudutettua karitsanniskaa,

juureskakkua ja hapankaalia

26 €

 

Täytetty lehtipihvi ja duschesseperunaa –

karitsa, sipulia, sinappia ja munankeltuainen

28 €

 

Châteaubriand, madeirakastiketta ja

tuorejuustolla ja purjolla täytetty uuniperuna

32 €

 

Coeur de filet provençale (vähintään kahdelle) à

34 €

 

Poronfileetä, kuusenkerkkä-rosmariinikastiketta

ja paahdettua perunaa

36 €

Kalaruokia

 

Paistettuja silakoita ja perunamuhennosta

19 €

 

Paistettuja ahvenfileitä, korvasienikastiketta ja

maa-artisokka-perunaterriiniä ja tryffelivoissa

paistettua pinaattia

27 €

 

Hummerikastikkeella kuorrutettua kuhaa ja

katkaravunpyrstöjä à la Aki Kaurismäki

28 €

 

Hummerikastikkeella kuorrutettua kuhaa ja
katkaravunpyrstöjä à la Aki Kaurismäki tunnettiin
aiemmin nimellä kuhaa Willy ja on sittemmin
esiintynyt sivuroolissa Aki Kaurismäen elokuvassa
Kauas pilvet karkaavat.

Tillivoissa paistettuja särkikvenellejä ja

hiillostettua nieriää, hernepyreetä ja

karamellisoitua fenkolia

26 €

 

Tillivoissa paistettuja särkikvenellejä ja hiillostettua
nieriää, hernepyreetä ja karamellisoitua fenkolia nostaa
esiin harvinaisen särjen, jonka pehmeän hienostunut
maku pääsee oikeuksiinsa kuohkeissa murekekvenelleissä
hiillostetun nieriän seurassa.
Vihannesruokia

 

Sienipihvejä, uunipunajuurta ja

jogurttikastiketta

17 €

 

Tulista nyhtökaura-kasvispaistosta, pähkinöitä ja

sitruunaruohosiirappia

15 €

 

Tulista nyhtökaura-kasvispaistosta, pähkinöitä ja
sitruunaruohosiirappia on uusi tulkinta listan
perinteisestä kasvispaistoksesta ja yhdistää
kotimaisen nyhtäkauran ja kauden kasvikset
aasialaisiin makuvivahteisiin.
Klassikoita

 

Tartarleipä Kosmos – sipulilla ja

worchestershirekastikkeella maustettua

sisäpaistia, lisäkkeenä mätiä, smetanaa ja

keltuainen

26 €

 

Kuorrutettu Sylvesterleipä – tummalla

paahtoleivällä mätiä ja korvasienikastiketta

24 €

 

  Kuorrutettu Sylvesterleipä – tummalla paahtoleivällä
mätiä ja korvasienikastiketta on saanut nimensä
uudenvuoden aattona nimipäiväänsä viettävän
pyhän Sylvesterin mukaan. Aikoinaan uutta vuotta
juhlineelle seurueelle valmistettu yöruoka on saanut
pysyvän paikan ruokalistalla.

Vorschmack ja duchesseperunaa

16 € / 22 €

Jälkiruokia

 

Pala valinnanvaraista juustoa

8 €

 

Tiristettyä camembertia ja vadelmahilloa

12 €

 

Savuviskillä maustettu crème brûlée

10 €

 

Samppanjasorbetti ja tyrnimarjakeittoa

10 €

 

Cappuccinoparfait ja punssi-vaahterasiirappi

10 €

 

Vanilijajäätelöä ja kuumaa suklaakastiketta

11 €

 

Lakkavacherin

11 €

 

Suklaakakkua ja talon viherherukkajäätelöä

10 €

 

Ohukkaita. kahta hilloa ja kermavaahtoa

10 €

 

Jäähdytettyä suklaa-juustokakkua Nina Lincolnin tapaan

11 €

 

Jäähdytettyä suklaa-juustokakkua Nina Lincolnin tapaan on ollut listalla
jo 30 vuoden ajan. Alunperin Englantilaisen kilpa-autoilijan antama
ohje on peräisin 1970-luvun formula-kuljettaja Jochen Rindtin
suomalaisen puolison keittiöstä.

Talon käsintehtyjä konvehteja

à 1,60 €