Klassinen ranskalainen keittotaito sekä niin ruotsalaiset kuin
venäläisetkin vaikutteet ovat sulautuneet Kosmoksen pitkän
historian aikana aidoksi ”helsinkiläiseksi keittiöksi”.

Kosmoksen oma ruisleipä leivotaan 75 vuotta vanhaan juureen ja kaikki kastikkeet valmistetaan

perinteitä kunnioittaen itse keitettyihin liemiin. À la carte -listan pysyviä annoksia ovat suomalaisen

ruokakulttuurin klassikot blineistä paistettuihin silakoihin ja wieninleikkeeseen.

Kaikkien listojen annokset ovat saatavilla myös lounasaikaan, päivittäin vaihtuvan lounaslistan lisäksi.

SUOSITUSLISTA

Kookosmaidolla maustettua kuhacevicheä ja rapeaa perunaa

15,-

Hummerikeittoa

15,-

 

Seesamilla ja parmesaanilla paneroitua kesäkurpitsaa, feta-ranskankermakastiketta, porkkana- ja parsanauhaa

16,-

2015 Mas de la Rouvière, Domaines Bunan, Bandol

12cl 9,20/ 75cl 57,-/

 

Yrttitäytteistä prässättyä nieriää, uutta perunaa, varsiparsakaalia ja -kukkakaalia sekä kurkkukastiketta

28,-

2015 Chablis, Louis Michel et Fils, Bourgogne

12 cl 10,- / 75 cl 62,-

 

Pariloitua kuvepaistia ja sydänsalaattia sekä Caesar-kastiketta, pikkelöityjä kasviksia ja sieniä

30,-

2015 Blackbird Merlot, Rejiji Wines, Unkari

12 cl 10,60 / 75 cl 66,-

 

Vanhanajan raparperipaistosta, mehustettua raparperia, Galliano-jäätelöä ja suolakinuskia

11,-

2016 Erdener Treppechen Riesling Auslese, Weingut Andreas Schmitges, Mosel 8cl 11,20 /  37,5cl 52,-

À LA CARTE

Alkuruokia

Mätiä, smetanaa ja sipulia,

blini tai paahtoleipää

22 €

 

Silliä à la Kosmos

14 €

 

Purjotuhkaan käärittyä kirjolohta,

punajuuricarpacciota ja parmesaania

15 €

 

Suomalainen antipasto

– silakkaa, kirjolohta, metsäsienisalaattia,

graaviporoa ja Viinitarhurin juustoa

15 €

 

Graavia poroa ja balsamicolakkoja

15 €

 

Paistettua kampasimpukkaa,

belugalinssisalaattia ja avokadokreemiä

16 €

 

Talon kasvissalaattia

– paahdettua punajuurta, marinoitua sipulia,

pinjansiemeniä, rukolaa, päärynää,

vuohenjuustokastiketta ja talon rusileipäkrutonkeja

12 € / 16 €

 

Juustolla kuorrutettuja etanoita ja valkosipulia

16 €

 

Kalaruokia

Paistettuja silakoita ja perunamuhennosta

19 €

 

 

Paistettuja ahvenfileitä, korvasienikastiketta ja

maa-artisokka-perunaterriiniä ja tryffelivoissa

paistettua pinaattia

28 €

 

 

Sieniliemessä haudutettua kuhaa,

savustettua punajuurta, sipulipyreetä ja vihersimpukkaa,

sitruunatimjamilla maustettua ranskankermaa

28 €

 

Liharuokia

Karitsanmunuaisia, sherrykastiketta ja

artisokka-speltottoa

20 €

 

Kateenkorvaa, salvialla

maustettua tattikastiketta, paahdettua sipulia ja

paistettua spelttiä

32 €

 

Kateenkorvaa ja salvialla
maustettua tattikastiketta, paahdettua sipulia ja
paistettua spelttiä on perinteitä kunnioittava annos.
Miedon täyteläisen makuinen kateenkorva on ollut
ruokalistalla halki vuosikymmenien monella eri
tavalla valmistettuna.

 Wieninleike ja perunamuhennosta

28 €

Wieninleike ja perunamuhennosta valmistetaan
klassiseen tapaan aina aidosta vasikanlihasta ja
saa sekä leivityksensä että rapean paistopintansa
à la minute – vasta viime hetkellä.

Yön yli haudutettua karitsanniskaa,

juureskakkua ja hapankaalia

26 €

 

Täytetty lehtipihvi ja duchesseperunaa

– kaprista, sipulia, sinappia ja munaa

28 €

 

Châteaubriand ja paistettua ankanmaksaa,

tiristettyä yrttiperunaa, tryffelivoissa paistettuja

samppanjatatteja ja madeirakastiketta

34 €

 

Coeur de filet provençale (vähintään kahdelle)

à 32 €

 

Poronfileetä ja porowallenberg,

paahdettua maa-artisokkaa ja yrttisipulia

ja tummaa kuusenkerkkäkastiketta

32 €

 

Vihannesruokia

Sienipihvejä, uunipunajuurta ja

jogurttikastiketta

18 €

 

 

Kasvispyttipannua, ryytisinappia,

punajuuriketsuppia, kurkkusalaattia ja uppomuna

17 €

 

Klassikoita

Tartarleipä Kosmos – sipulilla ja

worchestershirekastikkeella maustettua

sisäpaistia, lisäkkeenä mätiä, smetanaa ja

keltuainen

26 €

 

Kuorrutettu Sylvesterleipä – tummalla

paahtoleivällä mätiä ja korvasienikastiketta

24 €

 

Kuorrutettu Sylvesterleipä – tummalla paahtoleivällä
mätiä ja korvasienikastiketta on saanut nimensä
uudenvuoden aattona nimipäiväänsä viettävän
pyhän Sylvesterin mukaan. Aikoinaan uutta vuotta
juhlineelle seurueelle valmistettu yöruoka on saanut
pysyvän paikan ruokalistalla.

Vorschmack ja duchesseperunaa

16 € / 22 €

Jälkiruokia

Juustolautanen

12 €

 

 

Savuviskillä maustettu crème brûlée

10 €

 

 

Kotitekoista vanilijajäätelöä ja

kuumaa suklaakastiketta

11 €

 

 

Lakkavacherin

11 €

 

 

Lakritsimutakakkua, lakritsipyreetä,

tyrnisorbettia ja marenkia

10 €

 

 

Ohukkaita,

itsetehtyä mansikkahilloa ja kermavaahtoa

10 €

 

 

Jäähdytettyä suklaa-juustokakkua

Nina Lincolnin tapaan

11 €

Jäähdytettyä suklaa-juustokakkua Nina Lincolnin tapaan on ollut listalla
jo 30 vuoden ajan. Alunperin Englantilaisen kilpa-autoilijan antama
ohje on peräisin 1970-luvun formula-kuljettaja Jochen Rindtin
suomalaisen puolison keittiöstä.