Restaurang Kosmos har strålat som en evig stjärna i Helsingfors
restaurangvärld i nästan 100 år. Fastän flera restauranger
runt Kosmos har tänts och slocknat likt stjärnor,
lever den unika restaurangen fortfarande sitt egna liv
i hjärtat av huvudstaden.

Restaurang Kosmos är ett familjeföretag som öppnade sina dörrar för första gången den 6 augusti 1924

och har betjänat sina kunder i redan fyra generationer av företagets grundares avkomlingar. Restaurangens

inredning, den avslappnade och omtänksamma betjäningen samt den klassiska europeiska gastronomin

har bevarats under årtiondens lopp. Till Kosmos familj har också alltid hört en långvarig personal.

Garderobsbetjäningen har förflyttats från far till son, och personalen med dess erfarna kompetens

i både salen och köket har skapat upplevelser för kunderna i över trettio år.

 

 

Även trogna stamkunder har funnit sin väg till Kosmos universum under årtiondens lopp.

Restaurangens stämning samt den traditionella restaurangmaten har avnjutits av allt från presidenter,

artister och representanter av näringslivet till studeranden och resenärer som letar efter

ett autentiskt restaurangliv i Helsingfors.

 

 

Restaurangen Kosmos historia präglas av minnen från ett långt liv, oförglömliga människor och

framförallt god mat. Det viktigaste för oss har alltid varit kunderna samt Kosmos ursprungliga,

rättframma och vidsynta affärsidé: betjäna ”jämlikt rika och fattiga, bildat och vanligt folk”.

 

 

Välkommen!

 

 

 

IRINA HEPOLAMPI & KIIRA HEPOLAMPI

HISTORIA

Familjeföretaget som är en matsal, kantin,
kulturkrog, restaurang…

Är Kosmos första 90 år ett bevis på det bestående, att man varit sin stil trogen – eller ger dessa år snarare

prov på konstant förändring? Vår tid har haft sin atmosfär, sin kundkrets och sina mat- och dryckesvanor.

När Yrjö Teodor Lindfors år 1924 grundade Kosmos Matsalar vid Vladimirsgatan rådde förbudslag i Finland.

Den moderna och högklassiga matrestaurangen var populär i synnerhet bland studenterna.

 

 

När den världsomfattande depressionen lättade vid övergången till följande årtionde inleddes en ny tid;

Vladimirsgatan blev Kalevagatan, Lindfors förfinskades till Hepolampi och förbudslagen kullkastades 1932.

Med ökande välstånd befolkades restaurangen av affärsmän, jurister, konstnärer och tjänstemän.

 

 

Fru Aino Hepolampi tog över ansvaret av restaurangen. I och med vinterkriget försvann först kaffet och

sedan ölet, och matserveringen upprätthölls så gott ransoneringen tillät med livsmedelskuponger och

på vågen uppmätta portioner. När fortsättningskrigets slut redan hägrade 1944 avbröts restaurangverksamheten

helt och hållet då Kosmos tvångsuthyrdes åt tysk militär.

Efter fredsslutet åts luncher kryddade av snapsar,
och efter punsch och konjak fortsatte man
med tidspräglade groggar.

I Alkos moralistiskt färgade kamp för kontroll av alkoholkonsumtion och begränsning av

restaurangutskänkning fick Kosmos stränga varningar för att starkspriten utgjorde en så stor

andel av försäljningen.

 

 

Även om rätter som kalvfilé Oscar, griskotlett Robert, grillad lax och tartarsås – länge var favoriter

på matlistan utökades den dock småningom med internationella nykomlingar såsom paella, chop

suey, och cannelloni.

 

 

I dag är vår ambition att vårt kök skall stå för det som utmärker huvudstadens kulinariska kultur,

”ett Helsingforskök”, i vilket man främst finner influenser från det ryska, franska och svenska, förenat

med en moderniserad finsk mattradition och finska råvaror. Från stekt strömming till blinier

med sikrom, sallad på bräss, renkött och sås gjord på granskott – helsingforsdelikatesser

som även uppskattas internationellt.

 

 

Kundkretsen hade på 1950-talet utökats från journalister till närliggande tidningshus samt konstnärer,

och på 1960-talet invaderade författare och vänsterradikaler till restaurangen. De ”bättre” författarna drack

konjak medan de andra nöjde sig med vin. Kosmos blev en kulturkrog.

 

 

Vid den här tiden gjordes också de första konstinköpen till restaurangen och under åren har kunderna

fått njuta av målningar, skulpturer och ljudinstallationer av ”Pikku-Olli” Martikainen, känd som

bohemkonstnär, Juhani Harri, Alvar Gullichsen, Martti Aiha, Olli Pajulahti och Sirkku Ala-Harja.

 

 

Genom årtiondenas lopp har borddukar, heltäckande mattor, takkronornas skärmar och blomlådor

varit växlande inslag i interiören, men i huvudsak har matsalens inredning bibehållits som den var

under de första åren, utformad av arkitektstuderande Arvo Aalto, möbeldesigner Einari Kyöstilä och

skulptören Eino Räsänen som stod för logegavlarnas hellenistiska reliefer. Förrummet förnyades 2001

helt i design av Stefan Lindfors medan inredningen i salen har genomgått varsam förnyelse under

Kaisa Blomstedts övervakning.

 

 

I korstrycket mellan ny tid och historia, förnyelse och respekt för det som varit det mest tidlösa i Kosmos

har Yrjö Hepolampis ursprungliga, rättframma och vidsynta affärsidé bevarats: ”i vårt familjeföretag som nu

nått den fjärde generationen betjänar vi fortfarande jämlikt rika och fattiga, bildat och vanligt folk. ”