Klassinen ranskalainen keittotaito sekä niin ruotsalaiset kuin
venäläisetkin vaikutteet ovat sulautuneet Kosmoksen pitkän
historian aikana aidoksi ”helsinkiläiseksi keittiöksi”.

Kosmoksen oma ruisleipä leivotaan 75 vuotta vanhaan juureen ja kaikki kastikkeet valmistetaan

perinteitä kunnioittaen itse keitettyihin liemiin. À la carte -listan pysyviä annoksia ovat suomalaisen

ruokakulttuurin klassikot blineistä paistettuihin silakoihin ja wieninleikkeeseen.

Kaikkien listojen annokset ovat saatavilla myös lounasaikaan, päivittäin vaihtuvan lounaslistan lisäksi.

SUOSITTELEMME

26.8. – 14.9.2019

Nahkiainen ja sinappikastiketta

à 8,-

 

Niçoise salaattia – pariloitua tuoretta tonnikalaa ja perunaa, vihreitä papuja ja munaa sekä salaattikastiketta

16,-

 

Sadonkorjuukeittoa paahdetuista kasviksista

14,-

 

Kantarelliravioleja sieniliemessä, tiristettyä lehtikaalia, paahdettuja pähkinöitä ja sinihomejuustoa

18,-

2015 Altenberg de Bergheim Grand Cru, Biecher & Scaal, Alsace

12 cl 10,30 / 75 cl 64,-

 

Paahdettua siikaa ja kurpitsaa, sitruksinen kaalikääryle ja yrtti-salottisipulivinegrettiä

28,-

2015 Le Domaine d’Henri ”Saint Pierre”, Michel Laroche & ses enfants, Chablis

12 cl 11,70 / 75 cl 73,-

 

Sorsaa, ankanrasvassa paistettua perunaa, kermaista lintukastiketta ja mustaherukkahyytelöä

30,-

2015 ”R” Spätburgunder, Weingut Toni Jost, Rheingau

12 cl 14,10 / 75 cl 88,-

 

Sitruuna-marenkipiirasta, karviaissorbettia ja sitruunaruoholla marinoituja marjoja

11,-

2015 Walluffer Walkenberg Riesling Auslese Goldkapsel, Toni Jost, Rheingau
8 cl 14,10 / 50 cl 88,-

À LA CARTE

Alkuruokia

Mätiä, smetanaa ja sipulia,

blini tai paahtoleipää

22 €

Silliä à la Kosmos

14 €

Lohipastramia, pikkelöityjä sieniä, marinoitua sipulia ja parmesaanivaahtoa

15 €

Suomalainen antipasto

– silakkaa, kirjolohta, metsäsienisalaattia,

graaviporoa ja Viinitarhurin juustoa

15 €

Graavia poroa ja balsamicolakkoja

15 €

Paistettua kampasimpukkaa,

belugalinssisalaattia ja avokadokreemiä

16 €

Talon kasvissalaattia

– paahdettua punajuurta, marinoitua sipulia,

pinjansiemeniä, rukolaa, omenaa,

vuohenjuustokastiketta ja talon rusileipäkrutonkeja

12 € / 16 €

Juustolla kuorrutettuja etanoita ja valkosipulia

16 €

Kalaruokia

Paistettuja silakoita ja perunamuhennosta

19 €

Paistettuja ahvenfileitä, korvasienikastiketta ja

maa-artisokka-perunaterriiniä ja tryffelivoissa

paistettua pinaattia

28 €

Basilikalla ja tillillä täytettyä prässättyä kuhaa,

kermaista rapukastiketta, sipulipyreetä ja paahdettua fenkolia

28 €

Liharuokia

Karitsanmunuaisia sherrykastikkeessa, paahdettua

tomaattia ja duchessesoseperunaa yrttien ja parmesaanin kera

20 €

Kateenkorvaa ja salviakastiketta,

paistettuja tatteja, juureskakkua ja

paahdettua salottisipulia

32 €

Kateenkorvaa ja salviakastiketta,
paahdettua sipulia ja juureskakkua
 on perinteitä kunnioittava annos.
Miedon täyteläisen makuinen kateenkorva on ollut
ruokalistalla halki vuosikymmenien monella eri
tavalla valmistettuna.
 
 

 Wieninleike ja perunamuhennosta

28 €

Wieninleike ja perunamuhennosta valmistetaan
klassiseen tapaan aina aidosta vasikanlihasta ja
saa sekä leivityksensä että rapean paistopintansa
à la minute – vasta viime hetkellä.
 
 

Yön yli haudutettua karitsanniskaa,

juureskakkua ja hapankaalia

26 €

Täytetty lehtipihvi ja duchesseperunaa

– kaprista, sipulia, sinappia ja munaa

28 €

Châteaubriand ja paistettua ankanmaksaa,

tiristettyä yrttiperunaa, tryffelivoissa paistettuja

samppanjatatteja ja madeirakastiketta

34 €

Coeur de filet provençale (vähintään kahdelle)

à 32 €

Poronfileetä ja porowallenberg,

paahdettua maa-artisokkaa ja yrttisipulia

ja tummaa kuusenkerkkäkastiketta

32 €

Vihannesruokia

Sienipihvejä, uunipunajuurta ja

jogurttikastiketta

18 €

Kasvispyttipannua, ryytisinappia,

punajuuriketsuppia, kurkkusalaattia ja uppomuna

17 €

Klassikoita

Tartarleipä Kosmos – sipulilla ja

worchestershirekastikkeella maustettua

sisäpaistia, lisäkkeenä mätiä, smetanaa ja

keltuainen

26 €

Kuorrutettu Sylvesterleipä – tummalla

paahtoleivällä mätiä ja korvasienikastiketta

24 €

Kuorrutettu Sylvesterleipä – tummalla paahtoleivällä
mätiä ja korvasienikastiketta on saanut nimensä
uudenvuoden aattona nimipäiväänsä viettävän
pyhän Sylvesterin mukaan. Aikoinaan uutta vuotta
juhlineelle seurueelle valmistettu yöruoka on saanut
pysyvän paikan ruokalistalla.
 

Vorschmack ja duchesseperunaa

16 € / 22 €

Jälkiruokia

Juustolautanen

12 €

Savuviskillä maustettu crème brûlée

10 €

Kotitekoista vanilijajäätelöä ja

kuumaa suklaakastiketta

11 €

Lakkavacherin

11 €

Kolmen suklaan brownie,

tyrnisorbettia ja kinuskikastiketta

10 €

Ohukkaita,

itsetehtyä mansikkahilloa ja kermavaahtoa

10 €

Jäähdytettyä suklaa-juustokakkua

Nina Lincolnin tapaan

11 €

 
Jäähdytettyä suklaa-juustokakkua Nina Lincolnin tapaan on ollut listalla
jo 30 vuoden ajan. Alunperin Englantilaisen kilpa-autoilijan antama
ohje on peräisin 1970-luvun formula-kuljettaja Jochen Rindtin
suomalaisen puolison keittiöstä.