Kosmos
värld

Restaurang Kosmos har strålat som en evig stjärna i Helsingfors restaurangvärld i 100 år. Fastän flera restauranger runt Kosmos har tänts och slocknat likt stjärnor, lever den unika restaurangen fortfarande sitt egna liv i hjärtat av huvudstaden.

Restaurang Kosmos är ett familjeföretag som öppnade sina dörrar för första gången den 6 augusti 1924 och har betjänat sina kunder i redan fyra generationer av företagets grundares avkomlingar. Restaurangens inredning, den avslappnade och omtänksamma betjäningen samt den klassiska europeiska gastronomin har bevarats under årtiondens lopp. Till Kosmos familj har också alltid hört en långvarig personal. Garderobsbetjäningen har förflyttats från far till son, och personalen med dess erfarna kompetens i både salen och köket har skapat upplevelser för kunderna i över trettio år.

Även trogna stamkunder har funnit sin väg till Kosmos universum under årtiondens lopp. Restaurangens stämning samt den traditionella restaurangmaten har avnjutits av allt från presidenter, artister och representanter av näringslivet till studeranden och resenärer som letar efter ett autentiskt restaurangliv i Helsingfors.

Restaurangen Kosmos historia präglas av minnen från ett långt liv, oförglömliga människor och framförallt god mat. Det viktigaste för oss har alltid varit kunderna samt Kosmos ursprungliga, rättframma och vidsynta affärsidé: betjäna ”jämlikt rika och fattiga, bildat och vanligt folk”.

Välkommen!

IRINA HEPOLAMPI & KIIRA HEPOLAMPI

HISTORIA

Familjeföretaget som är en matsal, kantin, kulturkrog, restaurang…

Är Kosmos första 90 år ett bevis på det bestående, att man varit sin stil trogen – eller ger dessa år snarare prov på konstant förändring? Vår tid har haft sin atmosfär, sin kundkrets och sina mat- och dryckesvanor. När Yrjö Teodor Lindfors år 1924 grundade Kosmos Matsalar vid Vladimirsgatan rådde förbudslag i Finland. Den moderna och högklassiga matrestaurangen var populär i synnerhet bland studenterna.

När den världsomfattande depressionen lättade vid övergången till följande årtionde inleddes en ny tid; Vladimirsgatan blev Kalevagatan, Lindfors förfinskades till Hepolampi och förbudslagen kullkastades 1932. Med ökande välstånd befolkades restaurangen av affärsmän, jurister, konstnärer och tjänstemän.

Fru Aino Hepolampi tog över ansvaret av restaurangen. I och med vinterkriget försvann först kaffet och sedan ölet, och matserveringen upprätthölls så gott ransoneringen tillät med livsmedelskuponger och på vågen uppmätta portioner. När fortsättningskrigets slut redan hägrade 1944 avbröts restaurangverksamheten helt och hållet då Kosmos tvångsuthyrdes åt tysk militär.

Efter fredsslutet åts luncher kryddade av snapsar, och efter punsch och konjak fortsatte man med tidspräglade groggar.

I Alkos moralistiskt färgade kamp för kontroll av alkoholkonsumtion och begränsning av restaurangutskänkning fick Kosmos stränga varningar för att starkspriten utgjorde en så stor andel av försäljningen.

Även om rätter som kalvfilé Oscar, griskotlett Robert, grillad lax och tartarsås – länge var favoriter på matlistan utökades den dock småningom med internationella nykomlingar såsom paella, chop suey, och cannelloni.

I dag är vår ambition att vårt kök skall stå för det som utmärker huvudstadens kulinariska kultur, ”ett Helsingforskök”, i vilket man främst finner influenser från det ryska, franska och svenska, förenat med en moderniserad finsk mattradition och finska råvaror. Från stekt strömming till blinier med sikrom, sallad på bräss, renkött och sås gjord på granskott – helsingforsdelikatesser som även uppskattas internationellt.

Kundkretsen hade på 1950-talet utökats från journalister till närliggande tidningshus samt konstnärer, och på 1960-talet invaderade författare och vänsterradikaler restaurangen. De ”bättre” författarna drack konjak medan de andra nöjde sig med vin. Kosmos blev en kulturkrog.

Vid den här tiden gjordes också de första konstinköpen till restaurangen och under åren har kunderna fått njuta av målningar, skulpturer och ljudinstallationer av ”Pikku-Olli” Martikainen, känd som bohemkonstnär, Juhani Harri, Alvar Gullichsen, Martti Aiha, Olli Pajulahti och Sirkku Ala-Harja.

Genom årtiondenas lopp har borddukar, heltäckande mattor, takkronornas skärmar och blomlådor varit växlande inslag i interiören, men i huvudsak har matsalens inredning bibehållits som den var under de första åren, utformad av arkitektstuderande Arvo Aalto, möbeldesigner Einari Kyöstilä och skulptören Eino Räsänen som stod för logegavlarnas hellenistiska reliefer. Förrummet förnyades 2001 helt i design av Stefan Lindfors medan inredningen i salen har genomgått varsam förnyelse under Kaisa Blomstedts övervakning.

I korstrycket mellan ny tid och historia, förnyelse och respekt för det som varit det mest tidlösa i Kosmos har Yrjö Hepolampis ursprungliga, rättframma och vidsynta affärsidé bevarats: ”i vårt familjeföretag som nu nått den fjärde generationen betjänar vi fortfarande jämlikt rika och fattiga, bildat och vanligt folk. ”

KOSMOS' HISTORIA

Familjeföretaget som är en matsal, kantin, kulturkrog, restaurang…

Restaurang Kosmos’ historia inleddes år 1924, när Yrjö Teodor Lindfors grundade Kosmos Matsalar på Vladimirsgatan i Helsingfors. Trots förbudslagen som då rådde i Finland fanns det i den snabbt växande storstaden en efterfrågan på en modern, högklassig och samtidigt prisvärd matrestaurang. Kosmos Matsalar blev snabbt ett populärt ställe i synnerhet bland studenterna. Irina Hepolampi minns: “Enligt farfar saknade studenterna en passande mötespunkt med traktering. Så han bestämde sig för att grunda ett enkelt ställe utan mattor, gardiner eller ens dukar. Med enkla klinkergolv och marmorbord blev restaurangen lätt att hålla ren – för studenter såväl som för resenärer”.

När den världsomfattande depressionen lättade vid övergången till följande årtionde inleddes en ny tid; Vladimirsgatan blev Kalevagatan, Lindfors förfinskades till Hepolampi och förbudslagen kullkastades 1932. Med ökande välstånd befolkades restaurangen av affärsmän, jurister, konstnärer och tjänstemän och -kvinnor.

Fru Aino Hepolampi tog småningom över ansvaret för restaurangen efter sin man och blev därmed en av stadens få dåvarande kvinnliga krögare. Kosmos marknadsfördes som ett mysigt, populärt och trivsamt ställe med fullständiga whiskeyrättigheter, känt för sin goda mat. På vardagskvällar och söndagseftermiddagar bjöds besökarna på orkestermusik och uppträdanden av “revysångare”.

Våren 1934 renoverades Kosmos till det utseende som restaurangen fortfarande är känd för. Arkitekten och dekorationsmålaren Arvo O. Aalto planerade hallens nya övergripande utseende och möbeldesignern Einari Kyöstilä stod för interiören. De nya logerna dekorerades med skulptören Eino Räsäsens träreliefer med hellenska teman. Trots att krigshotet i världen började växa i slutet av 1930-talet ökade samtidigt välståndet och optimismen, inte minst tack vare arrangerandet av Olympiska Spelen 1940 i Helsingfors. Liksom i andra städer, inte minst i Berlin fyra år tidigare, gav OS upphov till en rad projekt med syfte att utveckla, försköna och förbättra huvudstaden. Stadens förhållande till restauranger och serveringar blev mer positiv. En ny fas i Helsingfors urbanisering följde och den optimistiska tidsandan började avspeglas i handeln och konsumtionen.

Krigsårens begränsande livsmedelsbestämmelser ledde till en mycket utmanande tid för restaurangerna. I slutet av kriget 1944 hyrdes dock Kosmos ut till den tyska armén, och officerarna som trivdes i salen gav välbehövliga inkomster till restaurangens magra kassa.

Efter fredsslutet avnjöts återigen luncherna kryddade med snapsar, och punschen och konjaken följdes av tidstypsika groggar.

I Alkos moralistiskt färgade kamp för kontroll av alkoholkonsumtion och begränsning av restaurangutskänkning fick Kosmos stränga varningar för att starkspriten utgjorde en så stor andel av försäljningen.

Även om rätter som kalvfilé Oscar, griskotlett Robert, grillad lax och tartarsås – länge var favoriter på matlistan utökades den dock småningom med internationella nykomlingar såsom paella, chop suey, och cannelloni.

I dag är vår ambition att vårt kök skall stå för det som utmärker huvudstadens kulinariska kultur, ”ett Helsingforskök”, i vilket man främst finner influenser från det ryska, franska och svenska, förenat med en moderniserad finsk mattradition och finska råvaror. Från stekt strömming till blinier med sikrom, sallad på bräss, renkött och sås gjord på granskott – helsingforsdelikatesser som även uppskattas internationellt.

Kundkretsen hade på 1950-talet utökats från journalister till närliggande tidningshus samt konstnärer, och på 1960-talet invaderade författare och vänsterradikaler restaurangen. De ”bättre” författarna drack konjak medan de andra nöjde sig med vin. Kosmos blev en kulturkrog. Vid den här tiden gjordes också de första konstinköpen till restaurangen och under åren har kunderna fått njuta av målningar, skulpturer och ljudinstallationer av ”Pikku-Olli” Martikainen, känd som bohemkonstnär, Juhani Harri, Alvar Gullichsen, Martti Aiha, Olli Pajulahti och Sirkku Ala-Harja.

Genom årtiondenas lopp har borddukar, heltäckande mattor, takkronornas skärmar och blomlådor varit växlande inslag i interiören, men i huvudsak har matsalens inredning bibehållits. Förrummet förnyades 2001 helt i design av Stefan Lindfors medan inredningen i salen har genomgått varsam förnyelse under Kaisa Blomstedts övervakning.

Varför namnet Kosmos?

Namnet är universellt. Det är positivt beskrivande för universum och kan användas i många syften. Den tyske geografen Alexander von Humboldts magnum opus Kosmos (1845–62), som tillämpade den gamla grekiska synen på universums harmoni och kosmos ordning, var välkänt även i Finland. Många restauranger och hotell i världen bar namn som Cosmopolitan eller Cosmopolite, vilket i likhet med andra multinationella namn (Imperial, Europe, Ritz, Adlon, Grand, Royal) anspelade på lyxiga, kontinentala och kosmopolitiska idéer. En motsvarande världssyn förmedlas av The Cosmopolitan Club för kvinnor, som grundades i New York 1909. Cosmopolitan Line, å sin sida, gav nordiska passagerare möjlighet att resa till Philadelphia med ångfartyg en gång i månaden från 1916 och framåt.

Kosmos var ett relativt populärt företagsnamn i Helsingfors redan i början av 1900-talet. På Malmgatan fanns en bok- och pappershandel med samma namn. På Lilla Robertsgatan fanns det “teknisk-kemiska laboratoriet” Oy Kosmos Ab och rörmokarfirman Huber sålde kall- och varmvattenmätare under namnet Kosmos. Det närmaste exemplet var i samma hus: Hôtel Cosmopolite, som öppnades 1919 på adressen Vladimirsgatan 3, var ett fullt utrustat hotell som drevs av läkaränkan Ada Hällberg. På platsen hade tidigare funnits det mer blygsamma Pension Comfort. Lindfors bidrog till att fastighetens tidigare tjänster kunde fortsätta. Irina Hepolampi berättar: “Huset byggdes 1913, men namnet kom till för att det fanns ett hotell som hette Cosmopolitan. Katri sa alltid att det var därifrån det kom, och så var det med den saken.”

Denna historik är ett förkortat stycke från Laura Kolbes nya bok Kosmos: Ravintola ja perhe 1924-2024.

Öppettider

Mån-fre: 11:30 – 24:00
Lö: 16 -24 (2.11. stängt)
Köket stänger 23.00
Stängt: 6.12., 24.-26.12. (23.12. vi stänger kl 19), 1.1. och 6.1.

Restaurang Kosmos

Kalevagatan 3
00100 Helsingfors

(09) 647 255
kosmos@kosmos.fi

Kontaktuppgifter

Restaurang Kosmos
Kalevagatan 3
00100 Helsingfors

Öppettider

Mån-fre: 11:30 – 24:00
Lö: 16 -24 (2.11. stängt)
Köket stänger 23.00
(09) 647 255
kosmos@kosmos.fi