I Alkos moralistiskt färgade kamp för kontroll av alkoholkonsumtion och begränsning av restaurangutskänkning fick Kosmos stränga varningar för att starkspriten utgjorde en så stor andel av försäljningen.
Även om rätter som kalvfilé Oscar, griskotlett Robert, grillad lax och tartarsås – länge var favoriter på matlistan utökades den dock småningom med internationella nykomlingar såsom paella, chop suey, och cannelloni.
I dag är vår ambition att vårt kök skall stå för det som utmärker huvudstadens kulinariska kultur, ”ett Helsingforskök”, i vilket man främst finner influenser från det ryska, franska och svenska, förenat med en moderniserad finsk mattradition och finska råvaror. Från stekt strömming till blinier med sikrom, sallad på bräss, renkött och sås gjord på granskott – helsingforsdelikatesser som även uppskattas internationellt.
Kundkretsen hade på 1950-talet utökats från journalister till närliggande tidningshus samt konstnärer, och på 1960-talet invaderade författare och vänsterradikaler restaurangen. De ”bättre” författarna drack konjak medan de andra nöjde sig med vin. Kosmos blev en kulturkrog.
Vid den här tiden gjordes också de första konstinköpen till restaurangen och under åren har kunderna fått njuta av målningar, skulpturer och ljudinstallationer av ”Pikku-Olli” Martikainen, känd som bohemkonstnär, Juhani Harri, Alvar Gullichsen, Martti Aiha, Olli Pajulahti och Sirkku Ala-Harja.
Genom årtiondenas lopp har borddukar, heltäckande mattor, takkronornas skärmar och blomlådor varit växlande inslag i interiören, men i huvudsak har matsalens inredning bibehållits som den var under de första åren, utformad av arkitektstuderande Arvo Aalto, möbeldesigner Einari Kyöstilä och skulptören Eino Räsänen som stod för logegavlarnas hellenistiska reliefer. Förrummet förnyades 2001 helt i design av Stefan Lindfors medan inredningen i salen har genomgått varsam förnyelse under Kaisa Blomstedts övervakning.
I korstrycket mellan ny tid och historia, förnyelse och respekt för det som varit det mest tidlösa i Kosmos har Yrjö Hepolampis ursprungliga, rättframma och vidsynta affärsidé bevarats: ”i vårt familjeföretag som nu nått den fjärde generationen betjänar vi fortfarande jämlikt rika och fattiga, bildat och vanligt folk. ”