Klassisk fransk matlagning samt influenser från Sverige och
Ryssland har fusionerats under Kosmos långa historia till
ett äkta ”Helsingforskök”.

Kosmos egna rågbröd bakas från ett 75 år gammalt surdegsrecept och alla såser tillreds traditionsenligt från

ett eget kokt spad. Bestående maträtter på à la carte-listan är klassiska rätter i den finska matkulturen,

från blinier och stekt strömming till Wienerschnitzel.

Alla maträtter från listorna utöver en dagligt varierande lunchlista serveras även vid lunchtid.

REKOMMENDATIONER
26.8. – 14.9.2019
 

Nejonöga med senapssås   

 à 8,-

 

Sallad Niçoise – grillad färsk tonfisk och potatis, gröna bönor och ägg med dressing

16,-

 

Skördesoppa på rostade grönsaker

14,-

 

Kantarellravioli i svampspad med friterad grönkål, rostade nötter och blåmögelost

18,-

2015 Altenbeerg de Bergheim Grand Cru, Biecher & Schaal, Alsace
12 cl 10,30 / 75 cl 64,-

 

 

Rostad sik och pumpa med citrussmaksatt kåldolma och ört-schalottenlökvinägrette

28,-

2015 Le Domaine d’Henri ”Saint Pierre”, Michel Laroche & ses enfants,Chablis
12 cl 11,70 / 75 cl 73,-

 

Gräsand med ankfettstekt potatis, gräddig fågelsås och svatvinbärsgelé

30,-

2015 ”R” Spätburgunder, Weingut Toni Jost, Rheingau
12 cl 14,10 / 75 cl 88,-

 

Citron- och marängflan med krusbärssorbet och citrongrässmarinerade bär

11,-

2015 Walluffer Walkenberg Riesling Auslese Goldkapsel, Toni Jost, Rheingau
8 cl 14,10 / 50 cl 88,-

À LA CARTE

Förrätter

Rom, smetana och lök

med blini eller rostat bröd

22 €

Sill à la Kosmos

14 €

Laxpastrami med picklade svampar,

marinerad lök och parmesanskum

15 €

Finsk antipasto

– strömming, regnbågslax, skogsvampssallad,

gravad renstek och finsk Viinitarhuri-ost

15 €

Gravad renstek med balsamicohjortron

15 €

Stekta kammusslor

med sallad på belugalinser och avocadokräm

16 €

Husets grönsakssallad

-rostad rödbeta, marinerad lök, pinjefrö,

ruccola, äpple och getostsås

 samt rågbrödkrutonger

12 € / 16 €

Gratinerade sniglar med vitlök

16 €

Fiskrätter

Stekt strömming med potatismos

19 €

Stekta abborrfiléer med murkelsås och jordärtskocks- och potatisterrin

samt spenat fräst i tryffelsmör

28 €

Pressad gös fylld med basilika och dill, gräddig
kräftsås, lökpuré och rostad fänkål

28 €

Kötträtter

Lammnjurar i sherrysås med rostad tomat och

duchessepotatis med örter och parmesan

20 €

Kalvbräss och salviasås med stekta

karljohansvampar, rostad schalottenlök och rotfruktskaka

32 €

Wienerschnitzel med potatismos

28 €

Över natt bräserad lammrygg med rotfruktskaka och surkål

26 €

Lövbiff fylld med kapris, lök, senap och äggula serverad med duchessepotatis

28 €

Châteaubriand och stekt anklever med friterad örtpotatis,
champagnesoppar stekta i tryffelsmör och madeirasås

34 €

Coeur de filet provençale (för minst två)

32 €

Renfilé och renwallenbergare med rostade jordärtskockor och örtlök
samt mörk granskottssås

32 €

Grönsaksrätter

Svampbiffar med ungsrödbeta och yoghurtdressing

18 €

Grönsakspytt i panna med kryddsenap,
rödbetsketshup, gurksallad och förlorat ägg

17 €

Klassiker

Tartarsmörgås Kosmos

– oxstek smaksatt med lök och Worchestershiresås
serverad med rom, smetana och äggula

26 €

Gratinerad Sylvestersmörgås
– rostat rågbröd med rom och murkelsås

24 €

Vorschmack med duchessepotatis

16 € / 22 €

Efterrätter

Osttallrik

12 €

Crème brûlée smaksatt med Single Malt Whisky

10 €

Hemgjord vaniljglass med varm chokladsås

11 €

Hjortronvacherin

11 €

Tre choklads brownie med

havtornssorbet och tjinuskisås

10€

Plättar med självgjord jordgubbssylt och vispad grädde

10 €

Kyld choklad cheesecake à la Nina Lincoln

11 €